Some Facts about Indian Railway
1. When was
the first underground railway (Metro Railway) started?
(a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992
Answer: C
(a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992
Answer: C
2. In Which
year Shatabadi Express train was started?
(a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985
Answer: B
(a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985
Answer: B
3. At which of
the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
Answer: B
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
Answer: B
4. Which Zone
is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway (b) Northern Railway (c) Eastern Railway (d) Western Railway
Answer: C
(a) Central Railway (b) Northern Railway (c) Eastern Railway (d) Western Railway
Answer: C
5. Which
railway station is situated in the extreme south?
(a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum
Answer: C
(a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum
Answer: C
6. A platform
surrounded by rail lines from all the four sides, is called?
(a) dock platform (b) passenger platform (c) island platform (d) goods platform
Answer: C
(a) dock platform (b) passenger platform (c) island platform (d) goods platform
Answer: C
7. When was
the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Answer: B
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Answer: B
8. In which
year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Answer: B
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Answer: B
9. Where is the
Railway Staff College?
(a) Bangalore (b)
Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara
Answer: D
Answer: D
10. Where is
the Research, Design and Standard Organization situated?
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Answer: A
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Answer: A
11. Which is
the following pairs of regional Railways and their headquarters is not true?
(a) South-Central Railway – Secundrabad
(b) Central railway – Bhopal
(c) South Railway – Chennai
(d) North Railway – New Delhi
Answer: B
(a) South-Central Railway – Secundrabad
(b) Central railway – Bhopal
(c) South Railway – Chennai
(d) North Railway – New Delhi
Answer: B
12. Between
which of the destinations the first Indian train was started?
(a) From Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
Answer: B
(a) From Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
Answer: B
13. When was
the first train started in India ?
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Answer: C (Train name-Black Beauty & Engine’s name- Falkland)
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Answer: C (Train name-Black Beauty & Engine’s name- Falkland)
14. In the reign
of which Governor-General railway lines in India were established?
(a) Lord William Bentinck (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Answer: D
15. A station where the rail lines end, is called?
(a) junction station (b) way-side-station
(c) block station (d) terminal station
Answer: D
(a) Lord William Bentinck (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Answer: D
15. A station where the rail lines end, is called?
(a) junction station (b) way-side-station
(c) block station (d) terminal station
Answer: D
16. How much
distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Answer: C
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Answer: C
17. What is
the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail
lines?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
Answer: D
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
Answer: D
18. What is
the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km
Answer: B
(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km
Answer: B
19. The headquarters
of North-Eastern railway is situated at?
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
Answer: C
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
Answer: C
20. When was
the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
Answer: A
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
Answer: A
21. The
headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is?
(a) Calcutta (b) Malegaon (Guwahati)
(c) Chennai (d) Gorakhpur
Answer: B
(a) Calcutta (b) Malegaon (Guwahati)
(c) Chennai (d) Gorakhpur
Answer: B
22. In which
of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Answer: C
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Answer: C
23. General
Manger is responsible for
(a) Railway Board (b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Answer: A
(a) Railway Board (b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Answer: A
24. The
headquarters of South-Central Railways is situated at?
(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai
(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)
Answer: C
(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai
(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)
Answer: C
25. The
headquarters of Northern Railway is at?
(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
Answer: A
(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
Answer: A
26. The
headquarters of South Railways is situated at?
(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
Answer: B
(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
Answer: B
27. In which
institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B
28. Who
invented the railway engine?
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Answer: D
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Answer: D
29. Where is
the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institute
situated?
(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune
Answer: C
(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune
Answer: C
30. Metro
Railway is functioning in which of the following Indian States?
(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: C
(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: C
31. Which
Railway zone has the minimum length?
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Answer: B
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Answer: B
32. Where is
the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad
Answer: A
(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad
Answer: A
33. How many
training institutions of Railways are in India?
(a) Three (b) Four (c) Five (d) Six
Answer: C
(a) Three (b) Four (c) Five (d) Six
Answer: C
34. What is
the position of the Indian Railway under the zonal system?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Forth
Answer: B
(a) First (b) Second (c) Third (d) Forth
Answer: B
35. Which of
the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge (b) Meter gauge
(c) Narrow gauge (d) Special gauge
Answer: C
(a) Broad gauge (b) Meter gauge
(c) Narrow gauge (d) Special gauge
Answer: C
36. Where is
the extreme north of India a railway station?
(a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahati
Answer: A
(a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahati
Answer: A
37. How many
institutions do give suggestions for railways technology?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Answer: B
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Answer: B
38. Diesel
Locomotive Works is situated at?
(a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore
Answer: B
(a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore
Answer: B
39. The
manufacturing of steam engine in Chittaranjan Locomotive Works was stopped in?
(a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 (d) 1973
Answer: C
40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala (b) Chittaranjan (c) Perambur (d) Bangalore
Answer: C
(a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 (d) 1973
Answer: C
40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala (b) Chittaranjan (c) Perambur (d) Bangalore
Answer: C
41. Indian
Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in
how many regions?
(a) 7(b) 9 (c) 8(d) 10
Answer: B
(a) 7(b) 9 (c) 8(d) 10
Answer: B
42. Besides Maharashtra,
Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konkan
Railway Project?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh
Answer: A
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh
Answer: A
43. Palace On
Wheels train was inaugurated in which year?
(a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965
Answer: C
(a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965
Answer: C
44. When was
the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951
Answer: A
(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951
Answer: A
45. Rajasthan
is under which of the following railway zones?
(a) Northern region (b) Western region
(c) North-Western region (d) Central Region
Answer: B
(a) Northern region (b) Western region
(c) North-Western region (d) Central Region
Answer: B
46. Which is
the largest national enterprise of India?
(a) Indian Railway (b) Indian Shipyard
(c) Airways (d) None of these
Answer: A
(a) Indian Railway (b) Indian Shipyard
(c) Airways (d) None of these
Answer: A
47. The first
locomotive which was manufactured in Chittaranjan?
(a) November 1950 (b) October 1950
(c) September 1949 (d) October 1954
Answer: A
(a) November 1950 (b) October 1950
(c) September 1949 (d) October 1954
Answer: A
48. Where is
the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(a) Chittaranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur
Answer: C
(a) Chittaranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur
Answer: C
49. When was
the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965
Answer: D
50. Where is the
headquarters of Central Railway situated?(a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965
Answer: D
(a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior (d) Gorakhpur
Answer: A
0 Comments