Chemistry General Awareness

1. The Periodic Table arranges the elements in the order of?
Answer: Atomic Number
2. Soap is prepared by boiling Caustic soda with?
Answer: Fats
3. Heavy water is?
Answer: Deuterium oxide (D2O)
4. Which is called ‘Rock Cotton’?
Answer: Asbestos
5. Which is called ‘Black Diamond’?
Answer: Coal
6. Which is called ‘Brown Coal’?
Answer: Lignite
7. Metals extract from sea water?
Answer: Sodium and Magnesium
8. Which is known as ‘Metal of Future’?
Answer: Titanium
9. Electron was discovered by?
Answer: J.J Thomson
10. ‘Freon’ used as refrigerant is chemically known as?
Answer: Fluorinated Hydrocarbon
11. Paper is chemically?
Answer: Cellulose
12. Plumbism is a disease caused by?
Answer: Lead
13. Ethai ethai is a disease caused by?
Answer: Cadmium
14. Minamata is a disease caused by?
Answer: Mercury
15. Which gas is evolved when a metal react with acid?
Answer: Hydrogen
16. Mercury can best be purified by?
Answer: Vacuum Distillation
17. Hardest substance in Earth is?
Answer: Diamond
18. Calgon is:
Answer: Sodium Hexametaphosphate
19. Carbon content in the steel?
Answer: 0.02 to 2.1%

20. The Chemical name of Teflon?
Answer: Polytetra Fluoroethylene

BY AJAY..

Post a Comment

0 Comments